Hormonell Hälsa del 1: Det livsviktiga elemineringssystemet

Detta är den första delen i min serie om de 5 zonerna för hormonell hälsa. Mitt fokus ligger på att redogöra för hur vi kan stötta vår menscykel, fertilitet och sexlust. Detta är även någonting jag kommer att erbjuda som en tjänst inom personlig Hälsocoaching.

Framöver kommer jag att behandla ämen som Blodsockerreglering, Stresshantering, Metabolismen och Reproduktionssystemet.

Denna gång ska jag behandla det otroligt viktiga elemineringssystemet som finns i våra kroppar. I vårt elemineringssystem ingår Levern, Tjocktarmen, det Lymfatiska systemet och huden. Dessa tar tillsammans hand om att föra ut toxiska ämen från kroppen.

Toxiner får vi i oss utifrån i form av luftföroreningar, kemikalier i både städprodukter, kosmetika, matförvaringsförpackningar, mat vi äter etc. Toxiner bildas också i kroppen i form av hormonella restprodukter. Hormoner i kroppen är fettlösliga. Detta beror på att de behöver stanna kvar i kroppen länge. Skulle de vara vattenlösliga så skulle de inte bli långvariga i kroppen och snart följa med ut i urinen.

Den första av 4 elemineringsvägar jag ska behandla är:

» Levern tillsammans med Tjocktarmen «

Levern omvandlar de fettlösliga toxinerna till vattenlösliga ämnen. Detta möjliggör för kroppen att göra sig av med dessa toxiska ämnen via svett, urin eller avföring. Levern bryter ner dessa ämnen i två steg. I det första steget används kroppens lager av B-vitaminer, C-vitaminer och Glutation (kroppens mest kraftiga antioxidant). I detta steg bildas en stor mängd fria radikaler som gör denna massa ännu mer toxiskt. I det andra steget använder kroppen sitt lager av Selen och aminosyror för att binda till toxinerna som oskadliggörs och blir vattenlösliga. Denna kvarvarande massa av restprodukter går via gallblåsan, ner till tarmen och mixas med fibrer för att köa till tarmtömning.

Kosttillskott kan vara en god ide för att stötta kroppen med påfyllning för en god avgiftningsprocess. Dock är det bästa för kroppen alltid att tillgodose sig med dessa ämnen genom maten då de är biokemisk mer lättillgängliga för kroppen att ta upp.

Förstoppning

Utan en god och konsekvent tarmrörelse och stöttning av dessa vitaminer innebär det att dessa toxiska ämnen rör sig för länge i kroppen. Det är här den hormonella påverkan blir tydlig. Med massa toxiner som rör sig runt i blodbanan påverkas hela kroppen. Menscykeln, fertiliteten och sexlusten likaså.

Hur stöttar man då Levern och Tjocktarmen på bästa sätt med hjälp av riktig mat?

Levern har ett behov av att få tillskott av:
Protein – anmaliskt eller växtbaserat. Dock är animaliskt protein mer komplext och svårt att uppnå genom växtbaserat protein.
Glutation – finns i morot, broccoli, avocado, spenat, äpple, sparris och melon.
Selen – finns i havre, paranötter, skaldjur, fågel och ägg.
Cilantro – ung koriander som används inom ayurvedisk läkekonst.

Tjocktarmen har ett behov av stöttning med:
Vattenlösliga fibrer – finns i havre, korn, nötter, frön, bönor, linser och ärtor

OBS! Undvik bulkmedel i största möjliga mån, då dessa stör tarmfloran och endast är en tillfällig lösning som enbart maskerar det bakomliggande problemet och symtomen på hormonella obalanser i kroppen.

Nästa elimineringsväg är:

» Huden «

Huden är kroppens största organ. Här kan man inte nog påpeka hur viktigt det är för oss att svettas! En stor del toxiner följer nämligen med ut i svett. Att träna är alltså inte bara viktigt för att stärka skelettet, musklerna, hålla hjärtat och kärlen friska, hålla hjärnan syresatt utan är också otroligt viktigt för att sätta igång svettkörtlarna så att de får en chans att tömma toxiner.

Symtom på huden betyder i de flesta fall att våra andra organ för eleminering inte klarar av sitt jobb. Hudproblem så som Acne, Rosacea och Eksem är alla indikationer på att det finns obalanser i hormonsystemet. Här finns en hel del man kan göra för att stötta kroppen i sina reningsprocesser. Detta är någonting som jag kommer att erbjuda tips och vägledning inom då varje enskild individ har sina egna behov av stöttning beroende på symtom.

Den sista elimineringsväg jag ska ta upp är:

» Det lymfatiska systemet «

Det lymfatiska systemet får inte i närheten av lika stor uppmärksamhet inom vården som det borde! Det är ett otroligt viktigt system med ett nätverk i kroppen som består av noder och lymfkärl. Det lymfatiska systemets funktion är dels dränering av vävnaderna, så att vätska som läcker ut ur blodkärlen leds tillbaka till blodet, dels har den uppgifter i kroppens immunförsvar. Lymfsystemet leder bland annat bort metaboliskt avfall, toxiner, döda celler och överbliven vätska ut i blodet som i sin tur levererar avfallet till leverns reningsverk och vidare ut i tjocktarmen. Lymfsystemet hjälper oss att mota bort virus och bakterier genom blodkroppsattack.

Till skillnad från det cirkulatoriska systemet är lymfsystemet inte slutet och har ingen central pump. Lymfan rör sig långsamt och under lågt tryck, mest beroende på att skelettmusklernas rörelse pressar lymfan framåt i lymfkärlen. Liksom venerna, samt artärerna, har lymfkärlen klaffar, som enbart tillåter lymfan att färdas i ena riktningen. Vätskan rör sig från de små lymfkapillärerna till större lymfkärl, som alla till slut mynnar ut i ett av två stora lymfkärl, (ductus thoracicus och ductus lymphaticus), som tömmer lymfan i blodomloppet i vinkeln mellan nyckelbensvenen och den inre halsvenen på båda sidorna.

Tarmkanalens yta har många lymfkärl. De flesta näringsämnen som absorberas i tunntarmen färdas i blodet via portvenen till levern, men fett förpassas till lymfsystemet för att därifrån ta sig till blodomloppet utan att först passera levern. Fettet färdas i lymfan i större droppar som kallas kylomikroner.

Lymfproblem kan bland annat leda till allergier, högt blodtryck och sinusiter. Stora problem kan i sin tur leda till autoimmuna sjukdomar som Reumatoid Artrit och Lupus.

Förutom att se till att få in tillräckligt mycket rörelse, massage av benen, tåhävningar och stretching så kan det vara en god i de att se över sin anding, så att man syresätter kroppen tillräckling (vilket jag skriver om här), undvika tighta kläder etc. Att även vara medveten om att undvika toxiska ämnen i områden på kroppen med mycket noder är viktigt. I armhålorna och skrevet sitter det en stor mängd noder och därför bör man undvika toxiska ämnen där och även antiperspiranta produkter. Satsa istället på oparfymerade produkter gjort på naturliga råvaror och ha gärna bomullsunderkläder.

Det finns mycket att säga om detta system och en mängd människor kan detta bättre än mig, så jag låter det vara enkelt i detta kapitel.

Källor:
wikipedia.com
Allisa Vitti – Womancode 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fem =