LCHF står för ”Low Carb Hight Fat”, men jag skulle hellre vilja kalla det för ”Lågkolhydratskost”. Det betyder att man äter mindre kolhydrater och istället kompenserar med att äta mer fett. Man undviker socker, stärkelserik mat som bröd, pasta och potatis och även underjordsgrönsaker som generellt innehåller hög mängd kolhydrater. Istället äter man kött, ägg, fullfeta mjölkprodukter, grönsaker, bär, nötter och naturligt fett.

Det finns olika sätt att äta LCHF på. En del äter strikt LCHF med endast 15-20g kolhydrater per dag, men man kan också äta mer kolhydrater än så om man väljer att inte vara lika strikt. En del väljer att äta sötningsmedel, medan andra väljer bort det.

Den som äter strikt LCHF undviker frukt och bär, vilket är en skillnad mot Paleo. Bakning inom LCHF sker vanligtvis med sötningsmedel eftersom att de har lite eller inget kolhydratsinnehåll medan frukt är väldigt rikt på kolhydrater. Detta används alltså inte inom Paleo. Inom LCHF är det stort fokus på att äta naturliga råvaror och laga maten från grunden.

Allt fler diabetiker väljer att äta LCHF i och med att det inte är blodsockerhöjande, vilket kan göra att behovet av insulin minskar. Många LCHF:are vittnar om att även andra hälsoproblem blivit bättre av kosten, även om det är mest känt som en metod för att minska i vikt. Många använder sig också av LCHF för att bli av med sitt sötsug och småätande eftersom kosten är tänkt att få kroppen att verka fettdrivande och hålla dig mätt längre.

Det är relativt vanligt att man kombinerar LCHF med periodisk fasta för att bli piggare, kontrollera hunger och hålla nere kalorierna.

JA-listan för LCHF:

Kött, fisk & skaldjur

Grönsaker & rotfrukter som växer ovan jord

Ägg

Naturligt fett som smör, kokosolja & olivolja

Feta mejeriprodukter

Nötter & frön

Bär i små mängder

Sötningsmedel

NEJ-listan för LCHF:

Socker

Stärkelse (bröd, pasta, ris, potatis, underjordsgrönsaker m.m.)

Frukt

Många LCHF-are med mer liberal kosthållning använder sig av substitut för pasta/ris/musli etc i dagligvaruhandeln i form av bönpasta/shirataki-nudlar/LCHF-bröd etc.