Välkommen hit! Jag heter Julia & är 31 år. Jag bor i villa tillsammans med min Cocker Spaniel utanför Västerås i Västmanlands län. Jag är utbildad informatör och tjänar för närvarande pengar som marknadschef. På fritiden lagar jag mat, skapar nya recept, fotograferar, tränar – gärna i grupp; bodypump, funktionell träning, HIIT men även löpning & mycket prommenerande med min hund.

» Varför tror jag mig vara en god Kost- & Hälsorådgivare? «

Julias Curious Kitchen är ett nystartat företag sedan januari 2018 som jag driver med hela mitt hjärta och en hel del jävlaranamma. Jag vill hjälpa människor att ta ansvar för sin egen hälsa och erbjuda ett bättre stöd med en genuin nyfikenhet för mina kunder – något som sedan länge har saknats i vården!

Med min egen väg till tillfrisknande från utmattningssyndrom, mitt intresse för funktionsmedicin, att studera läkning genom mat som är inflammationshämmande, min kostrådgivarutbildning och framförallt mitt intresse för att hjälpa andra hoppas jag att jag kan intressera dig att ändra din egen bana i livet! Jag hoppas innerligt att jag med denna sida och med mina tjänster kan inspirera dig till ett hälsosammare liv! ❤

Utgångspunkten i mitt receptföråd är ren mat som är glutenfri, fri från sädesslag & fri från raffinerat socker. Det mesta är också lågkolhydrat. Utöver detta kommer jag att publicera recept både med och utan mejeriprodukter (LCHF & Paleo) och ett och annat recept innehållande baljväxter (Clean Eating). Framförallt skulle jag vilja kalla det för Riktig Mat!

» Hur det började för mig «

Jag är en kreativ person som alltid vill skapa någonting. Det är någonting vi har i familjen. Jag har upplevt att de arbeten jag haft och har tillsammans med mina fritidsintressen inte gett mig tillräckligt utlopp för att vara kreativ. Jag började därför att uttrycka detta genom mat. Det var enkelt att få in i vardagen & möjligheterna är oändliga! Att laga mycket mat, skapa egna recept, lägga upp vackra måltider på tallrikar, fotografera & att bjuda människor jag tycker om på mat som gör gott, ger mig en fantastisk glädje!

» Glutenfria Recept «

För några år sedan fick min bror diagnosen Celiaki eller Glutenintollerans. Eftersom jag vid det laget var riktigt hemma i LCHF-tänket som redan har väldigt bra glutenfri grund så lagade & bakade jag gärna glutenfritt åt honom när vi hade familjeträffar. Letade MYCKET för att hitta intressanta recept & började även att skapa egna glutenfria recept med en nyttigare touch på svenska favoriter.

» Rosacea «

Runt starten på 2013 började jag få stressymptom som började härja när jag hade semester. Vi var i Asien och jag började känna att jag reagerade kraftigt på stark mat, huden reagerade på vissa grejer jag åt, jag hade fruktansvärd magkatarr etc. När vi sedan kom hem började jag märka permanenta förändringar i ansiktet – rodnader som reagerade mer eller mindre på vad jag åt men även på mängden exponering av solen. Efter x antal besök hos hudspecialist konstaterades Rosacea, troligen aktiverat av kronisk stress. Jag fick en antibiotikakur under 6 månader. Jag hade hört att man skulle försöka undvika mejeriprodukter vid Rosacea, men det var läkaren strängt emot! Han menade att jag inte skulle utesluta något utan bara hålla mig till kuren så skulle det nog bli bra. Jag tog denna kur hela 6 månader – utan resultat! Vad hände sedan? Jo min tarmflora var helt åt vettet! På köpet kom ju självklart ett starkt försämrat immunförsvar… Jag slutade med kuren & försökte mig själv på att utesluta mjölkprotein. Vad hände? Jo huden lugnade ner sig & fick inte längre de kliande utslagen. Jag åt heller inte gluten till och från och magkatarren försvann & magen mådde mycket bättre. Allt eftersom har jag själv provat mig fram när det gäller kosten kopplat till min Rosacea har jag kommit fram till att vara restriktiv med en hel del livsmedel. Men roten till Rosacea är ofta ett stressat och icke fullt fungerande avgiftningssystem i kroppen. Med detta så kommer hormonella obalanser som ett brev på posten. Detta leder ofta till överkänslighet mot livsmedel som ett exempel. Jag kommer att behandla detta ämne framöver i mina inlägg.

» Utmattningssyndrom «

I mars 2016 blev jag heltidssjukskriven för utmattning. Symptomen kom på samma sätt som tidigare i samband med semester kort innan. Det var en väldigt stressig period jobbmässigt denna tid. Sedan har jag i efterhand förstått att det var många bäckar små som ledde dit. Är man en högpresterande person som istället för sig själv, vill vara alla andra till lags & kunna allt som dessutom pressar sig själv i det mesta, ja då förstår jag ju att det slutade som det gjorde. Jag kommer att skriva om mina upplevelser kring detta och hur min kropp påverkats fysisk med vissa inslag i den psykiska ohälsan som finns kring utmattningssyndrom – främst från mina erfarenheter, men ibland också med stöd i forskning. Matlagningen blev mitt sätt att hålla i och hitta glädjen igen. Jag hade svårigheter att följa recept till en början, men jag hade känslan kvar för mat & smak. Jag har på vägen till tillfrisknande försökt utbena vilka faktorer som stressar vår kropp på olika sätt och hur man kan ge de bästa förutsättningarna för kroppen att läka. Det är där Paleo kommer in i bilden!

» Paleo «

Jag hittade Paleo eller Stenålderskost tack vare en god vän till mig. Hon hade gett det en riktig chans själv, såg fördelarna med det och såg även kopplingen till mitt sökande efter tillfrisknande med hennes erfarenheter med Paleo. Jag beställde genast Jonas Bergqvist fantastiska bok: Ät & Lev Paleo. Samtidigt som jag läste boken så hoppade jag även på kosthållningen – den passade så bra in i det jag sökte efter! Jag har nu ätit Paleo sedan januari 2017 och helt ärligt har jag hittat min kosthållning 🙂 Med min bakgrund med övervikt, stress, rosacea, diverse dieter, stressande kaloriräknande & sökande efter läkning så har Paleo verkligen fastnas hos mig! Det är den mat vi är genetiskt menade att äta & utesluter den moderna, inflammationsdrivande kosten med vitt mjöl med tillsatt gluten, raffinerat socker, homogeniserade mejerier & transfetter i snabbmat. Även om man inte vill leva efter Paleo så är tänket att bygga sin kropp på så ren mat som möjligt troligtvis ingen som kan ifrågasätta. Jag har nog aldrig tidigare varit så lugn i magen och märker stor skillad på huden och blodsockret som är stabilt över hela dagen. Jag lämnar det öppet till var och en att själv sätta sin nivå på Clean Eating.

» Kostrådgivare «

Jag har på vägen blivit mycket intresserad av näringslära, funktionsmedicin och naturläkemedel i mitt sökande efter läkning och lugn i kroppen. Jag är certifierad Kostrådgivare via Paleo Institute och arbetar som kost- och hälsocoach med hjärtefrågorna födoämnesintoleranser/specialkost och stresshantering! Jag arbetar med ett helhetsgrepp av våra livsstilsvanor och det jag kallar för ”Back-to-basic-metoden” och att utmana dig att leva lite mer! Jag har även i och med mitt sökande efter läkning och kunskapstörstande inom området arbetat fram ett intresse för Biohacking (läs en förklaring här) och ser fram emot att plöja många böcker, forskningsstudier och testresultat för att lära mig mer om detta superspännande ämne!

Jag delar med mig om mina erfarenheter av tillfrisknande från utmattningssyndrom, mitt intresse och kunskap om funktionsmedicin, försöker inspirera dig till att ge din kropp rätt förutsättningar för hälsa genom mat som är inflammationshämmande och erbjuder tjänster för kost- och livsstilscoaching. Jag hoppas innerligt att jag kan inspirera dig till ett hälsosammare liv! ❤

Jag är nyfiken. Jag är sökande. Jag är Julias Curious Kitchen. Välkommen hit 🙏🏻